Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Felhasználó-központú tervezés (UX)

Dávid

June 24, 2022

Mit is jelent mindez? 

Biztosan te is hallottál már róla, nézzük meg mit jelent és miért érdemes alkalmaznod. Nem más, mint egy folyamat, melyet követve logikus, használható és élményszerű termékek, valamint szolgáltatások kelnek életre. Több, mint egy szimpla termék tervezés. Olyan alapvetéseket foglal magában, mint 

  • a felhasználók figyelmének megszerzése, 
  • a márkaépítés, 
  • a használhatóság, 
  • az elköteleződés,  
  • és a funkcionalitás. 

A felhasználó-központú tervezés (UX) alkotóelemei

Mielőtt fejlesztésben gondolkodnál, szánj időt a tervezésre. Egy sikeres tervezési folyamat az alábbi 5 lépésből áll.

1. Stratégia lefektetése

Fontos értened és az üzleti elképzelésednek megfeleltetned a termék vagy szolgáltatás tervezésének okát, a problémát, melyet a termék megold és meghatároznod az említett termék célközönségét.

2. Látókör tisztázása

Amint a stratégia tiszta, a funkcionális és tartalmi szempontok mérlegelése válik szükségessé, másnéven az, hogy mit és hogyan szeretnél megjeleníteni a látogatóid számára.

Míg a funkcionális követelmények meghatározzák, hogy az egyes funkciók miként segítik a felhasználókat céljaik elérésében, addig a tartalmi követelmények összefoglalják milyen típusú információra van szükséged ahhoz, hogy értéket teremts felhasználóid szemében.

3. Struktúra

Mire ide érünk, ismerjük a terméked vagy szolgáltatásod. Éppen ezért előtérbe kerül a termék és a felhasználók közötti kapcsolat kialakítása. Ahhoz, hogy az üzeneted elérjen bárkihez 2 dolgot kell átgondolnunk és megterveznünk.


  • Milyen formában jut el az információ a látogatóhoz? (interakció tervezés): (pl. űrlapok szöveges leírása, kattintható gombok megjelenése, funkciók elérhetősége, animációk használata , felületi visszajelzések)
  • Milyen sorrendben mutassuk meg az említett információkat és funkciókat?(információs architektúra kialakítás)

4. Váz készítés

Szinte mindannyian vizuális típusú személyiségek vagyunk. Azaz nem elegendő pusztán leírni, látni is szükséges mindazt, amit elképzeltünk. Az eddigiekben meghatározott igények és funkciók vázlatos formában reprezentálják üzleti igényed.

5. Felület (felszín) tervezés

A terméked vagy szolgáltatásod vizualitásának megteremtése. Kiválasztjuk a megfelelő színeket és tipográfiát, majd erre építjük fel a felhasználói felület minden egyes elemét.

Felhasználó-központú tervezési (UX) folyamat lépésről lépésre
www.insightshack.com

A jó felhasználói élmény tehát a fenti elemek egymásra építésével érhető el. Ahogy a ház építése is az alapozással kezdődik és a tető készítéssel zárul, ugyanúgy hatnak egymásra az egyes állomások a felhasználó-központú (UX) termék vagy szolgáltatás tervezésekor is. Ha hibás a stratégiád, úgy ennek negatív hatása érezhető lesz a későbbi döntéshozataloknál is. 

Éppen ezért hangsúlyozom a tervezésre fordított minőségi idő fontosságát. 


Miért éri meg pénzt és időt áldoznod egy felhasználó-központú (UX) tervezési folyamatra? 


A legtöbb esetben a jól szervezett folyamatok hatékonyabb működést eredményeznek. A felhasználó-központú tervezés (UX) nem csak azt teszi elérhetővé, hogy többet tudj meg a felhasználóidról és az elérhetőségükről, hanem segít a folyamatos termék vagy szolgáltatás fejlesztésben is.

A felhasználó-központú (UX) tervezési folyamat hipotézisek felállításáról, kísérletezésről és tesztelésről szól. Másként fogalmazva, a kezedbe ad olyan információkat és adatokat, melyek találgatások helyett, tényszerűen segítenek a jobb üzleti döntések meghozatalában.

A tervezés lehetővé teszi, hogy beleáss a felhasználóid mindennapi szükségleteibe és kielégítsd mindazokat. Ha pedig megkapják, amit szeretnének, valamint könnyebben és gyorsabban érnek célba, erősebb márkád és hűségesebb vásárlóid lesznek, mint valaha.

Milyen előnyökkel jár tehát a tudatos tervező munka?

  • jobb felhasználó visszatérési arány és javuló márkahűség a kedvezőbb első tapasztalatok miatt,
  • ismétlődő vásárlások a jobb elköteleződés jegyében,
  • bevétel növekedés az egyszerűbb navigációnak és vásárlási folyamatnak köszönhetően,
  • csökkenő képzési és ügyfélszolgálati kiadások az intuitív és dokumentáció mentes felületeknek köszönhetően,
  • valós felhasználói igényeket kielégítő,  jobb termékek előállítása, felhasználói bevonódással

Mit mutatnak a számok? 

  • a Forrester tanulmánya szerint a tervezés alapú vállalatok 219%-kal jobban teljesítenek, mint az S&P 500, 
  • a Virgin America jelentős mértékű weboldal újra tervezése 14% konverziós arány növekedést és 20%-kal kevesebb ügyfélszolgálati hívást eredményezett 2014-ben, 
  • minden felhasználó-központú tervezésbe (UX) fektetett dollár, 100 dollár hozamot termel

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.