Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Webflow vs. WordPress

Dávid

May 6, 2024

Ismerd meg a WordPress modern változatát, amely a weboldal készítést egyszerűbbé és szórakoztatóbbá teszi.

A weboldal készítő platformok világában számos opció közül választhatsz, de két név kiemelkedik a tömegből, mégpedig a Webflow és a WordPress. Mindkét platform népszerű választás, de vajon milyen szempontok mérlegelés alapján dönthetsz a kettő között? Olvass tovább, hogy egy jó nagy lépéssel közelebb kerülj a modern weboldal készítéshez.

Webflow: A „no-code” forradalom jeles képviselője

A Webflow viszonylag új szereplő a piacon, de mára széles körben elismert a kódolásmentes megközelítésének köszönhetően. Ez a gyakorlatban annyit tesz hogy a Webflow segítségével programozási ismeretek nélkül is életre keltheted az egyedileg tervezett, testreszabott, professzionális weboldalad. A platform teljes mértékben vizuális szerkesztőfelületet kínál, ahol „drag-and-drop” (fogd és vidd) módszerrel alakíthatod ki a weboldal egészét. Különösen előnyös a weboldal tervezéssel (és fejlesztéssel) foglalkozó szakemberek számára, viszont a laikusok is könnyen boldogulhatnak némi időt áldozva a digitalizáció oltárán.

WordPress: A bevált klasszikus

A WordPress a világ legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere (CMS), amely a weboldalak globális számának mintegy 40%-át teszi ki. A platform nyílt forráskódú, ami végtelen lehetőséget biztosít a testreszabásra. Több ezer bővítmény és téma áll rendelkezésre, amelyekkel szinte bármilyen weboldalt létrehozhatsz, legyen az egy blog, egy e-kereskedelmi oldal vagy egy teljes közösségi hálózat.

No, de mire jó az egyik és mire a másik? Az intro után nézzük meg mit tudnak, ha jobban megizzasztjuk őket.

A design ereje a kezedben

A Webflow különlegessége abban rejlik, hogy közvetlenül a böngészőben dolgozhatsz a weboldal megjelenésén anélkül, hogy egy sor kódot kéne írnod, viszont ettől függetlenül hibátlan kódot kapsz, melynek nagy hatása lesz a kereső optimalizálás (SEO) és a weboldal betöltési sebessége szempontjából. Ez egy hatalmas előnyt jelent a vizuális megközelítést előnyben részesítők számára, hiszen így közvetlenül láthatod az végzett munka eredményét.

Ezzel szemben a WordPress inkább a backend szerkesztésre koncentrál, ami néha korlátozottá teheti a vizuális tervezési lehetőségeket.

Teljes mértékben egyedi

Míg a WordPress hagyományosan sablonokra támaszkodik, amelyek korlátozhatják a kreativitásodat, addig a Webflow lehetővé teszi, hogy az alapoktól kezdve építsd fel a teljes mértékben egyedi és személyre szabott weboldaladat.

A felhasználói élmény újradefiniálása

A Webflow használatával nem csak weboldalakat hozhatsz létre, hanem interaktív, animációs elemeket is beépíthetsz anélkül, hogy bármiféle kódolási tudásra lenne szükséged. Ez jelentősen megkönnyíti az olyan komplex weboldalak készítését, amelyek kiemelkednek a tömegből. A WordPress, bár rendkívül rugalmas, néha bonyolultabb lehet számodra, ha egyedi interakciót szeretnél a weboldalon futtatni.

A Webflow mint versenyelőny

A Webflow segítségével gyorsabban léphetsz piacra, mivel a platform, időt és erőforrást megtakarítva lehetővé teszi a tervezési és a fejlesztési folyamatok integrálását. Míg a WordPress kiválóan alkalmas tartalomkezelésre és közösségi oldalak építésére, néha lassabb lehet a testreszabások és a frissítések implementálása miatt.

Designerekre szabott tartalomkezelő

A Webflow a tartalomkezelést (CMS) a vizuális design részévé teszi, mélyreható technikai tudás nélkül. Logikus rendszerben építkezhetsz a gyakran változó adatok esetén is, legyen szó blog vagy termék információ jellegű adatokról. A különféle változókat egymásba ágyazhatod, létrehozva ezzel egy igazán komplex rendszert, ahol csupán egy-két felületen kell módosíts ahhoz, hogy ennek eredménye a teljes weboldalon lefusson. Egyszerűen zseniális.

Ezzel szemben a WordPress egy hatalmas közösséggel rendelkezik, amely támogatást és rengeteg bővítményt biztosít, ami lehetővé teszi a platform széles körű alkalmazását.

Web-tárhely szolgáltatás és karbantartás

Bár a WordPress “ingyenes”, a tárhelyért egy külön szolgáltatás keretében fizetni kell. Az olcsóbb csomagok kevesebb erőforrást kínálnak, ami viszont lassabb weboldalt eredményezhet. A WordPress weboldalak karbantartása, mint például a biztonsági frissítések és a bővítmények naprakészen tartása rendszeres idő befektetést igényelnek. Ennek elmulasztása esetén az oldal sérülékenyebbé, lassabbá válhat.

A Webflow havi díja magasabb, viszont tartalmazza a web-tárhely szolgáltatást, a platform karbantartást, a biztonsági frissítéseket és a műszaki segítségnyújtást is. Ebből következik, hogy az oldal jóformán karbantartás nélkül üzemeltethető. Nincs szükség a weboldal motor és egyéb bővítmények frissítésére, így az oldal gyors és biztonságos terep maradhat.

Testreszabhatóság és teljesítmény

A WordPress nyílt forráskódú, ami végtelen testreszabási lehetőséget biztosít a bővítmények és témák széles kínálatán keresztül. Ez a magas szintű testreszabhatóság azonban növeli a weboldal kezelésének időigényét, valamint sebezhetőségét is.

A Webflow ezzel szemben a nagymértékű testreszabhatóságot extra alap bővítmények nélkül kínálja, melynek következtében a használata biztonságosabb és előremutató. Továbbá a Webflow automatikusan optimalizálja a weboldalakat a gyors betöltési sebesség és a jobb teljesítmény érdekében.

Összegzésképpen

A Webflow ideális választás lehet azok számára, akik teljes mértékben személyre szabott, skálázható és vizuálisan lenyűgöző weboldalakat szeretnének készíteni, míg a WordPress a nagyobb tartalmi projektek és a hagyományosabb blogok számára tűnik jó választásnak. A kettő közötti döntés kulcsa a projektcélok és a felhasználói készségek megértése.

Ui.: Köszönöm, hogy ha a cikkben található affiliate linkre kattintással regisztrálsz, így nem csak egy hatékony app-hoz jutsz hozzá, de az én munkámat is támogatod. Win-win. 👏🏼

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.