Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Mi az a Design System és miért legyen neked is?

Dávid

January 22, 2024

A digitális tervezés világában gyakran szembesülünk az újrahasznosítás és a hatékonyság kihívásaival. Ebben a dinamikus környezetben a Figma, mint tervezői eszköz új távlatokat nyit. De mi teszi igazán különlegessé? Engedd meg, hogy elkalauzoljalak a Figma Design System rejtelmeibe.

☝🏼 Ha még nem ismered a Figma appot, javaslom első körben fusd át a bemutató cikkemet.

Miért van szükséged egy jól átgondolt tervezői rendszerre?

A Figma egy egyedülálló design platform, amely lehetővé teszi a csapatok és egyének számára, hogy valós időben dolgozzanak együtt.

A tervezői rendszer (design system) létrehozása a Figma alkalmazásban nem csupán a konzisztencia és a hatékonyság javításáról szól, hanem egy közös nyelv kialakításáról is, amely összeköti a designerek és fejlesztők munkáját. Ezáltal a termékfejlesztési ciklusok rövidebbé válnak, miközben a felhasználói élmény javul.

Manapság egyáltalán nem meglepő, hogy a tervezői és fejlesztői feladatokat egy személy tölti be és itt most nem az egyén túlterhelésére gondolok. Sokkal inkább a szabadúszói, egyszemélyes vállalkozói réteget említem, ahol az igényfelméréstől a lezárásig egyetlen személy, azaz a te kezedben van a projekt.

Ha minden egy kézben összpontosul nagyon nem mindegy mire fordítod az időd, miközben a munka természetéből fakadóan elégedett megrendelőt szeretnél a projekt végére.

Egy jól átgondolt és folyamatosan bővítésre kerülő tervezői rendszer (design system) segítségével egyrészt időt spórolhatsz magadnak, másrészt precízebb munkát adhatsz ki a kezedből.  Az így megmaradt időt céljaidnak megfelelően használhatod fel. Például többet törődhetsz a felhasználói élmény javításával, nagyobb figyelmet szentelhetsz a megrendelőid elégedettségének vagy tovább képezheted magad.

Figma Design System alapok

A Figma Design System összeállításához fontos meghatározni a rendszer alapelveit, színsémáit, tipográfiáját és komponenseit. A Figma komponens- és változatkezelő rendszere lehetővé teszi, hogy rugalmas és könnyen kezelhető design elemeket hozz létre.

A Figma egyik legnagyobb előnye a központosított könyvtárak használata, melyek segítségével te vagy többed magad egységesen kezelhetitek a tervezéshez használt elemeket. Emellett a dokumentáció és a verziókezelés funkciói biztosítják, hogy a tervezői rendszer (design system) mindig naprakész és átlátható maradjon.

Inspiráló példák a nagyvilágból

Nemzetközi szinten számos vállalat használ sikeresen Figma alkalmazásban épített tervezői rendszert, azaz design systemet. Példáként említem a Google Material Designját, az Uber Base rendszerét, vagy a Salesforce Lightning rendszerét. Ezek a rendszerek különböző kihívásokra nyújtanak megoldásokat, és inspirációt adhatnak a saját rendszered kialakításához.

Webes felületi sablon készlet

A saját rendszered kialakítását nem szükséges a nulláról kezdened. UX/UI Designerként, számos projekt tapasztalatával felvértezve létrehoztam egy a felhasználói felületek tervezéséhez elengedhetetlen stílus, média, elem és szekció könyvtárat. Használatával neked csupán a projektedre kell szabni a már meglévő stíluskészletet, kiválasztani egy szekciót a könyvtárból és beilleszteni a tervedbe.

A tervezői rendszert használhatod központi könyvtárként, de projektenként másolhatod is. A készlet a Figma fejlődésével párhuzamosan díjmentesen bővítésre, aktualizálásra kerül és zárt tervezői közösség is tartozik hozzá.

Észrevetted már, hogy ugyanazokat a felületi elemeket építed újra és újra? A Webes felületi sablon készlet minden elemet tartalmaz, így te megspórolhatod a “favágó munkát” és a kimagasló ügyfélélményre koncentrálhatsz. Bővebben itt olvashatsz róla.

Használatra kész asztali, tablet és mobil nézetben összeállított szekciók. Automatikus elrendezésre (auto layout) épített felületi elemek a könnyed és profi munkához.

Összefoglalás

A Figma Design System nem csupán egy eszköz, hanem egy új gondolkodásmód is. Megkönnyíti a napjaidat, valamint a csapattagjaid közötti együttműködést, növeli a termelékenységet és javítja a felhasználói élményt.

Tegyél te is egy lépést a Figma Design System varázslatos világába és tapasztald meg a digitális tervezésben feltáruló új lehetőségeket.

Ui.: Köszönöm, hogy ha a cikkben található affiliate linkre kattintással regisztrálsz, így nem csak egy hatékony app-hoz jutsz hozzá, de az én munkámat is támogatod. Win-win. 👏🏼

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.