Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Hogyan használd a Notion-t?

Dávid

May 15, 2023

Kezdésként

 1. A használatához szükséged lesz egy mobil vagy asztali eszközre. A Notion telepíthető és böngészőben futtatható formában egyaránt elérhető Mac, Windows, iOS és Android környezetben.
 2. Ha még nincs felhasználói fiókod, itt ingyenesen készíthetsz magadnak: Notion regisztráció
 3. A mobil alkalmazást innen töltheted le: Notion mobil alkalmazás
 4. Az asztali appot pedig innen szerezheted be: Notion asztali alkalmazás
 5. A letöltést és telepítést követően kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat, majd hozz létre egy felhasználói fiókot.

Hogyan használd a Notion alkalmazást?

Bejelentkezést követően a Notion által automatikusan létrehozott példa oldalon találod magad. Nem szükséges megtartanod ezeket az oldalakat, szabadon törölheted őket. Törlés előtt kérlek fusd át az ott leírtakat, sokat segítenek az alkalmazás alapjainak elsajátításában.

Ha mégsem töltenéd az időd előre elkészített oldalak olvasgatásával, haladj tovább ebben az útmutatóban. 😉

Kezdeti lépések.

Alap Notion funkciók:

 • Jegyzetelés. Kattints bárhova és gépelj szabadon.
 • Tartalom menü. Üsd le a “ / ” jelet a tartalom menü előhívásához: szöveg létrehozás, aloldal készítés, teendő lista írás, képfeltöltés, adatbázis nézet létrehozás stb. A lehetőségek széles tárháza áll a rendelkezésedre.
 • Szöveg formázás. Jelölj ki bármilyen szöveget és formázd szabadon a megjelenő stílus menü segítségével.
 • Fogd és vidd. Húzd az egeret egy sor fölé, figyeld a sor előtt megjelenő “pontozott vonalakat”, nyomd le az egér billentyűjét és tartsd lenyomva, majd mozgasd a sort, ahova csak szeretnéd. Ez a funkció minden tartalom típus esetén használható. Hát nem szuper? 🙃
 • Új oldal. Kattints az oldalsávban található”New page” vagy “Add a page” gombra az új oldal létrehozásához.
 • Sablonok. Válaszd az oldalsávban megjelenő “Templates” gombot, ha előre elkészített oldalakkal, adatbázis szerkezetekkel dolgoznál szívesebben.

Hogyan tájékozódhatsz a Notion-ben?

Amint megismered a felépítést, nem lesz akadály előtted.

Navigáció a Notion alkalmazásban.

 • Menüsáv. A bal oldalon lévő sávban találhatóak az oldalak, a beállítási és a testreszabási lehetőségek.
 • Felső navigáció. A fejlécben lévő nyilak és linkek használatával navigálhatsz a megnyitott oldalaid között.
 • Jobb felső menü. A jobb felső sarokban pedig az együttműködéssel, kommunikációval és formázással kapcsolatos menüpontokat látod.

Hogyan vehetsz fel új oldalt, aloldalt a Notion-ben?

Ezt többféleképpen is megteheted.

Új oldal és aloldal felvétele a Notion-ben.

Az új oldal felvételének egyik módja, hogy:

 1. az oldalsávban található "Add a page" gombra kattintva új oldalt hozol létre, majd
 2. az oldalsávban megjelenő oldalnév mellett található “+” gombra kattintasz az aloldal felvételéhez.

Ezek után már csak fel kell töltened az oldalakat a kívánt tartalommal. Egy oldalon sokféle tartalom megjelenhet, úgy mint szöveges leírások, feltöltött fájlok, linkek, adatbázisok és még sok egyéb.

Aloldalt a felvett oldal melletti “+” gombra kattintással vagy az aloldolal megnyitását követően az aloldalon vehetsz fel.

Hogyan jelölheted meg kedvencként az adott oldalt?

Ha egy oldalt gyakran használsz és nem szívesen fúrsz az oldal struktúra mélyére, jelöld meg kedvencként. Az oldalsávban létrejön egy “Favorites” kategória, ahonnan gyorsabban éred majd el a kívánt tartalmat. Az oldal kedvencnek jelöléséhez kattints a jobb felső sarkában található csillag ikonra.

Az oldal kedvencként történő megjelölése a Notion app-ban.

Mi az a blokk és hogyan hozhatod létre Notion-ben?

A Notion-ben a blokk az oldalak felépítésére használt tartalmi egység. A blokkok  tartalmazhatnak szöveget, képet, videót, adatbázisokat és sok egyéb tartalmi elemet.

Blokk hozzáadásához egyszerűen kattints az oldalon belül egy üres helyre, válaszd a lap bal szélén megjelenő “+” ikont vagy gépeld be a “/” jelet a blokk menü megjelenítéséhez. Válassz egy tartalmi elemet és töltsd fel adatokkal.

Blokk létrehozása a Notion alkalmazásban.

A leggyakrabban használt blokk típusok:

 • Text (szöveg)
 • Heading (címsor)
 • To-do list (teendő lista)
 • Toggle list (becsukható lista)
 • Bulleted list, Numbered list (felsorolások)
 • Table (táblázat)
 • Image (kép)
 • Callout (figyelemfelkeltő doboz)
 • Divider (elválasztó vonal)
 • Database (adatbázis)

Mit érdemes tudni a Notion adatbázisokról?

A Notion adatbázisok olyan kategorizált, táblázatos adatokat tartalmazó felületek, amelyek lehetővé teszik, hogy az információkat strukturáltan és könnyen kereshető módon tárold. Az adatbázisokban lehetőség van az adatok szűrésére, rendezésére, csoportosítására és az azok közötti kapcsolatok felépítésére is. Az adatbázisokban tárolt oldalak további aloldalakat is tartalmazhatnak, valamint tetszés szerint testreszabhatóak.

Notion adatbázis nézetek.

Egy adatbázisnak több, különböző nézete is lehet. Tehát ugyanazt a tartalmat más hangsúllyal, részletesebben vagy kevésbé részletesen is meg tudod jeleníteni. Az alábbi nézetek közül választhatsz:

 • Table (táblázatos). A mindenki által ismert táblázatos nézet sorokkal és oszlopokkal, Notion módra.
 • Board (oszlopos). Én ezt Kanban nézetnek hívom hiszen Kanban módszer szerint, oszlopokba rendezi az adatbázisod adatait (pl. ötlet, folyamatban, kész). Természetesen a rendező elvet, tehát az oszlopok típusát te mondod meg.
 • Timeline (idővonal). Dátum alapján, soronként láthatod az adatokat.
 • Calendar (naptár): Szintén dátum alapján rangsorol, azonban ezt megspékeli egy naptár nézettel.
 • List (lista). Listába szedi a rögzített adatokat, amelyeket aztán kedved szerint rendezhetsz és szűrhetsz.
 • Gallery (galéria). Képek és fájlok számára ideális választás. Kártyaként ábrázolja a tartalmaidat, így nagyobb hangsúlyt adhatsz egy-egy blokknak.

Megosztás és nyilvánossá tétel a Notion-ben

A Notion app-ban kétféleképpen is megoszthatod a tartalmaidat. Egyrészt meghívást küldhetsz az általad kijelölt személyeknek, másrészt nyilvánossá teheted az oldalad kijelölt részeit.

Megosztás a Notion-ben.

Tartalmaid egy vagy több személlyel történő megosztása:

 1. Kattints a jobb felső sarokban lévő “Share” (megosztás) gombra.
 2. Kattints bele a megjelenő beviteli mezőbe (”Add people, groups or emails …”)
 3. Gépeld be a meghívott email címét és válassz jogosultsági szintet (jobb oldalon).
 4. Kattints az “Invite” (meghívás) gombra.

A tartalom nyilvánossá tétele a Notion alkalmazásban.

Tartalmaid nyilvánossá tétele (pl. weboldal, önéletrajz stb.):

 1. Kattints a jobb felső sarokban lévő “Share” (megosztás) gombra.
 2. Állítsd bekapcsolt állapotra a “Share to web” (megosztás a weben) kapcsolót. Az oldalad és az oldaladról nyíló aloldalak azonnal nyilvánosak lesznek. Másold ki a kapott egyedi URL-t a mezőből és illeszd be ahova szeretnéd vagy oszd meg bárkivel függetlenül attól, hogy használja-e a Notion-t vagy sem.
 3. Szabályozhatod, hogy kommentelhető, szerkeszthető, duplikálható vagy kereshető legyen-e az oldalad. Erre figyelj kérlek, mert alapvetően bekapcsolásra kerül a duplikálhatóság. Ha nem szeretnéd másolhatóvá tenni a tartalmad, kapcsold ki az “Allow duplicate as template” kapcsolót.

Együttműködés a Notion-ben

Az ingyenes csomagban 10 személlyel oszthatod meg a tartalmaidat. Hívd meg családtagjaidat, barátaidat a megosztás bekezdésben olvasható módon. Ha nagyobb csomagra váltasz több személlyel is megoszthatod a gondolataidat, együttműködéshez szükséges munkatereket hozhatsz létre, valamint sok más hasznos funkcióval gazdagodhatsz.

Hogyan használd hatékonyan a Notion alkalmazást?

A Notion egy rendkívül hatékony app, ha helyesen használod.

 • Törekedj a rendre. A nem használt oldalakat töröld, tartsd átláthatóan az oldalaidat, hogy ne okozzon fejtörést a használata.
 • Mellőzd a zsúfoltságot. Ne szuszakolj be mindent egy oldalra. Használd a Notion blokkokat. Bővebben feljebb.
 • Használj parancsokat. Tanulj meg pár “shortcut”-ot (billentyűparancsot), hogy még több időd maradjon. Nézd csak, itt összegyűjtöttem a leginkább használt parancsokat.
 • Használj adatbázisokat. Az adatok rendszerezését és újra használhatóságát megkönnyítendően ha lehet, adatbázisokat hozz létre. A Notion alapjai az adatbázisokra épülnek, használd ki az előnyeit.
 • Kezdj az előre elkészített sablonokkal. Felépítheted a rendszered egyedül de támaszkodhatsz egy már bevált és sokak által használt sablonra is.

Hogyan tudod leggyorsabban elkezdeni a Notion használatát?

Előre összeállított sablonokkal nemcsak, hogy hamarabb kezdheted meg teendőid rendszerezését, hanem használatukkal megismered a Notion-ben rejlő lehetőségeket is.

Notion Másodpilóta, produktivitást segítő sablon.

A Notion egy rendkívül sokoldalú digitális eszköz, mely az élet különféle területein használható. A Másodpilóta használatával a Notion alkalmazás egy információ központtá válik a kezedben. Minden jegyzet, ötlet, teendő és előrehaladás egyetlen alkalmazásban érhető el. Segítségével többet koncentrálhatsz az alkotásra és hatékonyabban kapcsolódhatsz ki.

Kezdd el használni a Notion Másodpilótát mindennapjaid rendszerezésére.

Mit rejt a Notion Másodpilóta?

 • Területek. Rendszerezz területek szerint. Legyen egy fő rendezőelve teendőidnek, amely alá sorolod a céljaidat, projektjeidet és feladataidat (pl. sport).
 • Célok. Tudom, hogy neked is vannak céljaid. Mindenkinek vannak. Írd is le őket (pl. lefutom a maratont).
 • Projektek. Gondolkodj projektekben, másnéven olyan teendőkben, melyeket valóban meg is szeretnél valósítani (pl. felkészülés a maratonra).
 • Feladatok. Bontsd apró lépésekre projekted, hogy lásd a célhoz vezető utat (pl. napi 5 km futás).
 • Erőforrások. Ne hagyd elveszni az értékes blogcikkeket, könyveket, linkeket. Mennyi nyitott lapfül van a böngészőben? Na ugye, ne a böngésződben tárold a hasznos infókat, hanem rendeld a feladataidhoz.
 • Archiválás. Számolj le a rendetlenséggel és tedd félre a nem esedékes, lezárt vagy már régen befejezett feladatokat. Bármikor aktiválhatod ha szükséged lesz rá.

Összegezve

Egy kis gyakorlást követően könnyen Notion függővé válhatsz. Ez az útmutató az alapokat mutatta meg számodra. Próbáld ki őket, állíts össze oldalakat és adatbázisokat saját magad vagy spórolj egy kis időt. Szerezd meg a már gondosan tesztelt ingyenes és fizetős sablonjaimat.

Ha többet szeretnél tudni a Notion használatáról iratkozz fel hírlevelemre,  kövess közösségi csatornáimon keresztül vagy látogass vissza később. Rengeteg hasznos infót tartogatok még.

Köszönöm, hogy elolvastad a bemutatómat. 🙃

Ui.: Köszönöm, hogy ha a cikkben található affiliate linkre kattintással regisztrálsz, így nem csak egy hatékony app-hoz jutsz hozzá, de az én munkámat is támogatod. Win-win. 👏🏼

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.