Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Másodmemória módszerrel a produktivitásért

Dávid

February 5, 2024

A "Másodmemória" vagy, ahogy az angol nyelvű kommunikációban napvilágot látott “Second Brain” koncepció egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a személyes és üzleti produktivitás, valamint a tudásmenedzsment területén.

Nem is csoda, hiszen egy olyan rendszerre vagy módszerre utal, mely információk szervezésével és kezelésével javítja a tanulást, a produktivitást és a személyes fejlődést. A fogalom Tiago Forte, produktivitási szakértő tollából származik. A módszer feladata megtanítani és ösztönözni téged arra, hogy miként tárolhatod rendszerezett formában a téged körülvevő információkat, valamint arra is nevel, hogy miként használhatod fel őket a megfelelő pillanatban.

A Másodmemória létrehozása egy módszeres folyamatot jelent, melyet Tiago a CODE mozaikszó életre hívásával ír le, úgy mint:

  • Rögzítés (Capture): Ez a lépés arra ösztönöz, hogy rögzíts minden releváns információt, amellyel nap mint nap találkozol. Legyenek azok cikkek, jegyzetek, képek, ötletek és bármilyen más típusú tartalmak, amelyek inspirálóak vagy hasznosak lehetnek a jövőben. A cél, hogy ne szalaszd el azon értékes információkat, melyek segíthetnek a tanulásban, a munkában vagy a kreatív projektekben.
  • Szervezés (Organize): Miután rögzítetted az információkat, a következő lépés a szervezésük. Magában foglalja az információk kategorizálását, címkézését és rendszerezését olyan formában, hogy szükség esetén azok könnyen visszakereshetők és hozzáférhetők legyenek. Tiago Forte az infók rendszerezésére is gondolt és a folyamatot támogatandó, megalkotta a PARA módszert is.
  • Szűrés (Distill): A szűrés során a cél, hogy az összegyűjtött információból kivond a lényeget, azaz a legfontosabb tanulságokat, ötleteket és ismereteket. Magában foglalhatja a jegyzetek átdolgozását, kiemeléseket, összefoglalók készítését, vagy bármilyen más módszert, amely segít csökkenteni az információ mennyiségét, miközben megtartod annak relevanciáját és értékét.
  • Kifejezés (Express): Az utolsó lépés az, hogy az összegyűjtött, szervezett és megszűrt információkat valamilyen formában kifejezhesd vagy megoszthasd. Ez lehet egy blogbejegyzés, egy prezentáció, egy művészeti projekt vagy bármilyen más kreatív kimenet, amely lehetővé teszi számodra tudásod és ötletied megosztását, vagy saját célú hasznosítását. Ugyanis kifejezni nem csak akkor tudsz valamit, ha azt megosztod, hanem akkor is, ha mélyebben megérted.

A PARA módszer lényege, hogy a megszerzett információkat kategóriákba rendszerezd, ahol a “P” a Projektet (Project), az “A” a Területet (Area), az “R” az Erőforrást (Resource) és az “A” az Archivált tartalmat (Archives) jelenti.

A folyamat segít rendszerezetten kezelni az idővel felhalmozódott digitális információkat, megkönnyítve azok hozzáférését és felhasználását a jövőbeni alkotásokhoz. Az ötlet attól zseniális, hogy nem pusztán információgyűjtésről szól, hanem arról is, hogy a felhalmozott bázis egy könnyen elérhető gyűjteménnyé váljon a kreativitásodhoz, produktivitásodhoz és problémamegoldáshoz.

A tárolás és rendszerezés formája lehet analóg, mint egy jegyzetfüzet vagy digitális, mint egy online alkalmazás. Bár hasznos megőrizni íráskészségünket, a napjainkban minket érő információ mennyiség rendszerezésében, tárolásában és újra felhasználásában nagy előnyt jelent, ha mindezt online keretek között valósítod meg.

Hogy mindig lássam magam előtt a következő helyes személyes vagy üzleti lépést, én a Notion alkalmazást választottam.

Notion és a Másodmemória

A Notion rugalmassága, szervezési képességei és együttműködési funkciói lévén ideális platformot kínál a Másodmemóriád létrehozásához. Lehetővé teszi, hogy különböző formátumokban rögzíts információkat (pl. szövegek, képek, linkek, adatbázisok) és olyan részletességgel tárold azokat, hogy megfeleljenek személyes vagy szakmai igényeidnek is. A Notion-ben létrehozható adatbázisok és adatbázis kapcsolatok remek táptalajt biztosítanak a fent említett PARA módszer alkalmazásához.

A Notion használatának előnyei a Másodmemória számára:

  1. Testre szabhatóság: A Notion sokoldalúsága lenyűgöző. Úgy alakítod, ahogy neked tetszik. Gyakorlatilag egy “üres” vászon, amíg el nem kezdesz alkotni vele. Lehetővé teszi, hogy a Másodmemóriád a saját igényeidhez és preferenciáidhoz igazítsd, legyen szó munkáról, személyes projektekről vagy oktatásról.
  2. Szervezhetőség: A PARA módszer zökkenőmentesen implementálható a Notion app-ban, lehetővé téve a projektek, területek, erőforrások és archívumok hatékony szervezését.
  3. Rendelkezésre állás: Egy jól szervezett Másodmemória a Notion-ben gyors hozzáférést biztosít az általad szükséges információkhoz, csökkentve a különböző platformokon történő fájlok és jegyzetek keresésével eltöltött időt.
  4. Együttműködés: A Notion együttműködési funkciói megkönnyítik a Másodmemóriád egy részének megosztását a kollégáiddal, csapat- vagy családtagjaiddal, elősegítve a csapatmunkát és a kollektív tudás építését.

A Másodmemória kialakítása, különösen egy olyan alkalmazásban, mint a Notion, befektetés a szellemi és kreatív jövődbe. Arról szól, hogy a legtöbbet hozd ki azokból az információkból, amelyekkel nap mint nap találkozol, átalakítva azokat egy olyan erőforrássá, amely hosszú távon támogatja a projekteidet, ötleteidet és a tanulásodat. A rendszeresen rögzített, szervezett, szűrt és kifejezett tudás révén létrehozhatsz egy dinamikus tárhelyet, amely nem csak a produktivitásodat és kreativitásodat javítja, hanem a személyes és szakmai fejlődésedet is támogatja.

Hogyan lehet neked is Másodmemóriád?

Joggal vetődik fel benned a kérdés, hogyan kezdhetnéd el használni te is ennek a módszernek az előnyeit. Nos, ingyenes Notion regisztrációt követően lépésről, lépésre elkezdheted felépíteni Másodmemóriád egymagad, megismerve és elmélyítve ezzel a Notion által biztosított fantasztikus funkciókat és előnyöket.

Ha magasabb fokozatba kapcsolnál és ennél gyorsabban szeretnéd használatba venni Másodmemóriád, ajánlom figyelmedbe a Másodpilóta névre keresztelt Notion sablonom, melyet személyes és üzleti céljaim kezelésére jómagam is használok. Sőt, még ezt a cikket is ebben a rendszerben írom, írtam. 🤓

Fokozd precizitásod egy másodpilótával, a te személyes Másodpilótáddal.

Összefoglalva

A Másodmemória koncepciója egy erőteljes megközelítést kínál a digitális életünkben találkozó hatalmas információmennyiség kezelésére. Ennek a rendszernek a Notion alkalmazáson belüli megvalósítása fokozza annak előnyeit, ezáltal erősen ajánlott gyakorlat bárki számára, aki produktivitását szeretné növelni és kreatív potenciálját kiaknázni.

Ui.: Köszönöm, hogy ha a cikkben található affiliate linkre kattintással regisztrálsz, így nem csak egy hatékony app-hoz jutsz hozzá, de az én munkámat is támogatod. Win-win. 👏🏼

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.