Link to previous page

Vissza a listához

Webes tervezői rendszer

Turbózd fel a webes projektjeidet.

Megnézem

Notion jegyzetfüzetek

Tegyél rendet digitálisan is.

Megnézem

Mi az a Figma?

Dávid

September 20, 2023

A fenti kérdésre röviden így válaszolnék. A Figma egy innovatív megoldásokkal felruházott, interaktív, digitális tervező eszköz, mellyel kezdők és profik egyaránt minőségi munkát adhatnak ki a kezükből. Persze a cikket nem emiatt az egy mondat miatt írtam, gyere, bemutatom egy picit részletesebben. 🤓

A digitális felületek tervezése sosem volt ennyire egyszerű, mint manapság. Eszközök sora várakozik, hogy valami maradandót alkoss velük. De ahogy az lenni szokott, ebben a mezőnyben is akadnak rátermettebb versenyzők. Ha kacérkodsz a digitális tervezés gondolatával bátorítalak, hogy szánj pár percet a Figma alkalmazás megismerésére. Hidd el, nem bánod meg.

Az online keretek között működő app ugyanis nem csak profiknak szól, bátran használhatják kevésbé tapasztalt érdeklődők is, ki-ki a maga tudásának megfelelően. Ebben a cikkben elolvashatod mit érdemes tudni az alkalmazásról és inspirációt kaphatsz miért érdemes kipróbálnod.

Először is. Mi az a Figma?

A Figma egy webalapú tervezői platform, amely lehetővé teszi számodra, hogy weboldal-, mobilalkalmazás-, vagy bármilyen digitális felülettervet hozz létre egyszerűen és hatékonyan. Sőt, nem csupán a kész felületek elkészítésére alkalmas, hasznos társ a kezdeti ötleteléskor és drótváz, azaz sematikus képernyők létrehozásakor is.

Együttműködés a Figma alkalmazásban. Minden felhasználó ugyanazt a tervet láthatja és szerkesztheti is, ha engedjük neki.

A platform 2013-ban látott napvilágot és azóta folyamatosan érkeznek a digitális felülettervezést könnyítő megoldások. Sőt ennél jóval több is. Legutóbb a fejlesztők, ismertebb nevén a programozók munkáját tették egyszerűbbé.

Használatához nincs szükség alkalmazás telepítésre. A terveid bárhonnan elérhetőek. Használhatod a saját vagy a munkatársad gépét, ugyanazokat a fájlokat fogod látni mindenhol. Nincs többé otthon hagyott információ, mint ahogy nem szükséges hozzá a legerősebb laptop konfiguráció sem.

Együttműködés a Figma alkalmazásban. Minden felhasználó ugyanazt a tervet láthatja és szerkesztheti is, ha engedjük neki.

Mi több, együttműködésre is kiváló. A Figma app-ban létrehozott terveket egy mozdulattal megoszthatod másokkal. Egy terven dolgozhatsz a kollégáiddal, munkatársaiddal vagy az ügyfeleiddel. Nem kell fájlokat mentegetned és verzióznod, hogy aztán továbbíthasd az ügyfelednek. Elegendő meghívnod a folyamatban lévő projektedbe, hogy ő is ugyanazt láthassa, mint te. Viszlát státusz meeting. 😂

Lehetőséged van a tervek különböző formátumokban történő exportálására is, mint mondjuk PNG vagy SVG. Szükség esetén az app könnyen integrálható más tervezőeszközökkel.

Mindemellett pedig sablonok és alkalmazások garmadája segíti a mindennapi kreativitás kifejezését.

Miért éri meg a Figma alkalmazást használni?

  • Ingyenes verzió is van. Ismerkednél az alkalmazással anélkül, hogy azonnal tízezreket költenél rá? Netán csak alkalmanként lenne rá szükséged? Nem gond. Az ingyenes verzióban megtalálsz mindent, ami a kezdetekhez kell. Felületeket, digitális elemeket tervezhetsz és oszthatsz meg másokkal, mindezt teljesen ingyen. Miután belejöttél az alkotásba és komplett tervezői rendszerek szerint dolgoznál saját részre vagy másoknak is, vár a még több előnyt hordozó, professzionális csomag.
  • Hatékony együttműködés. Dolgozzatok együtt egy terven anélkül, hogy bármilyen fájlt elküldenétek egymásnak. Valós idejű munkavégzés, valós idejű visszajelzések és közös élmények. Ez a megosztás funkció.
  • Közvetlen visszajelzés. Ugye milyen zavaró, amikor az ügyfeled emailben küldözgeti a webes projektedre adott kommentjeit? Nos, ez már a múlté. A beépített hozzászólási lehetőségnek köszönhetően, közvetlenül a tervekre kommentelhetnek az érdekeltek. Sőt, kérdezhetsz és válaszolhatsz is ugyanott.
  • Stíluskészletek és komponensek. Módosítsd az azonos elemkészletből eredő terveidet egyetlen központi elemen és csodáld meg az automatikusan lefutó változásokat a klónozott példányaidon. Ugye milyen menő, hogy nem kell negyvenszer megtenned ugyanazt a lépést? Továbbá mivel azonos stílus- és elemkészletből dolgozol a terveid konzisztensek és követhetőek lesznek.
  • Auto layout. Más néven automatikus elrendezés. Nem szükséges a pixeleket számolgatnod, az elemek közötti eltartások számszerűen megadhatóak, majd a felület módosítása esetén az automatikus elrendezés követi a beállításaidat. Használatával egy késznek tekintett oldalon is mindössze pár kattintással kicserélhető egy elem. Pl.: ha a weboldal hajtás feletti része alá mégsem a termék kártyáidat szeretnéd, hanem egy logó sort, a sorrendet könnyedén megcserélheted.
  • Prototípus késztés. A Figma lehetővé teszi interaktív prototípusok létrehozását. Másként megfogalmazva megmutathatod, hogyan fog működni a tervezett alkalmazás vagy weboldal, mielőtt elkezdenétek a fejlesztést. Ez segíthet a projekt jobb megértésében és az esetleges problémák korai azonosításában.
  • Tervezői eszköz, felületi elem & sablon készlet használat. Létrehozhatod a saját elemkészleted, melynek segítségével egy projektben csupán egyszer szükséges meghatároznod a színeket, a betűcsaládot és annak skálázását, az eltartásokat, az egyes felületi elemeket és azok összefüggéseit. Képes leszel egymással harmonizáló, újrafelhasználható felületi elemek és képernyők vizualizálására.

Lépj szintet és turbózd fel a webes projektjeid tervezésére szánt időt egy profi, kifejezetten a Figma alkalmazáshoz készült tervezői rendszerrel, a Webes felületi sablon készlettel.

Webes felületi sablon készlet. A részletekért kattints ide.

Hogy kinek ajánlom a Figma alkalmazást?

Ahogy a nyitó soraimban is kitértem rá profik és kevésbé tapasztalt érdeklődők egyaránt megtalálhatják számításaikat az alkalmazásban. A megjegyezhetőség kedvéért azonban soroljuk csoportokba kinek és miért felelhet meg:

  • Tervezéssel még csak kacérkodóknak. Ha most ismerkedsz a digitális tervezés világával, a Figma egyszerű és könnyen tanulható felülete segíteni fog az alapok elsajátításában.
  • Tapasztalt tervezőknek. A Figma rendkívül sokoldalú és gyorsan fejlődő alkalmazás. Haladó designereknek számára is folyamatosan újdonságot tartogató app. Érdemes frissen tartani a korábban megszerzett tudást, mert jelentős teljesítmény javulás érhető el általa.
  • Csapatoknak: Többen terveztek egy felületet? Egy fél kontinens választ el a másiktól vagy az ügyfeleddel szeretnétek ötletelni? Jó helyen vagy, a Figma app segít, hogy mind ugyanarról beszéljetek.

Összegezve

Összességében, a Figma egy olyan tervezőeszköz, melyet mindenki könnyen megtanulhat kezelni, sőt érdemes is megtanulnia.

A könnyű használhatóság, a valós idejű együttműködés és sok-sok egyéb funkció teszi lehetővé, hogy hatékonyabban és gyorsabban dolgozz, kiváló minőségű terveket hozz létre. Legyen szó weboldalak, mobilalkalmazások, vagy más digitális projektek tervezéséről, a Figma alkalmazás biztos társad lesz az úton.

Ne habozz, kezd el használni a Figma appot ingyen és fedezd fel a digitális tervezés új dimenzióit!

Ha többet szeretnél tudni a Figma használatáról iratkozz fel hírlevelemre, kövess közösségi csatornáimon keresztül vagy látogass vissza később. Rengeteg hasznos infót tartogatok még.

Szuper vagy, hogy végigolvastad.🤩

Ui.: Köszönöm, hogy ha a cikkben található affiliate linkre kattintással regisztrálsz, így nem csak egy hatékony app-hoz jutsz hozzá, de az én munkámat is támogatod. Win-win. 👏🏼

Praktikus meglátások, hatékonyságnövelő tippek

Kizárólag bizonyítottan működő, felhasználó-központú megoldásokat és hétköznapi hatékonyságnövelő tippeket kapsz tőlem. Azonnal beépítheted mindennapjaidba, ügyfeleid vagy saját honlapod felületeibe.

Köszönjük szépen! Sikeresen elküldted nekünk az üzeneted. Rövidesen hallasz rólunk, figyeld a postafiókod.
Hoppá, nem várt hiba történt. Kérlek próbáld meg újra elküldeni az üzeneted!

Cikkek, amelyek érdekelhetnek még

Szerezz érdekes meglátásokat és infókat közvetlenül az InsightShack tervező asztalától.